Ändamålet helgar medlen

I försöken att rättfärdiga verkningslösa inskränkningar för laglydiga sportskyttar hänvisas gång efter annan till fallen Peter Mangs och inte minst Anders Bering Breivik.

Senast idag hänvisade inrikesminister Ygeman till att Breivik använde en halvautomatisk studsare, en Ruger Mini-14, denne hade licens för.

Denna studsare, kamrad i .223 Remington, var tillåten för jakt i Sverige på klass II-vilt, d.v.s. på vilt upp till rådjurs storlek, men förbjöds efter Breviks attentat i Norge. Där är den emellertid fortfarande tillåten. Det var dock inte det faktum att modellen användes vid detta ökända attentat som den förbjöds i Sverige. Det visade sig nämligen att generalagenten för Ruger i Sverige vid tiden för Naturvårdsverkets godkännande sammanföll med den sakexpertis som yttrat sig till verket, alltså förelåg en ekonomisk jävsituation. Dessutom ändrades även lagstiftningen avseende halvautomater av militärt konstruktionsursprung för jaktlicens, den s.k. Pre -42-lagen, även fast modellen i sig är civil. Därmed förbjöds Mini-14 för jakt i Sverige. Sålunda var orsakerna långt mer komplexa än enbart Breiviks ageranden. Sistnämnda faktum undlåter dock inrikesminister Ygeman att referera till när denne vill förbjuda AR15 som sportskyttevapen i Sverige. Ygeman blandar således bort korten i sina försök att rättfärdiga sitt handlade.

image

Ygeman har i sak rätt, Breivik hade licens, men han var inte IPSC-skytt med den sociala kontroll som följer därav utan denne hade vapnet utfärdat på jaktlicens. Att skaffa sig en jaktlicens är långt lättare än att vara aktiv sportskytt i Sverige. Varför skall då laglydiga svenska IPSC-skyttar klä skott, no pun intended, för vad en dedikerad norsk terrorist hittade på med ett vapen denne hade jaktlicens för? Att som inrikesministern dessutom gör att i samma andetag referera till terrorattentaten i Paris, som de facto utfördes med undermåligt deaktiverade vapen (i strid med befintligt EU-direktiv) som återställts till fungerade dito vilket därmed gjorde dem illegala, och svenskt sportskytte osar Thorselliansk agenda och propaganda.

http://www.dn.se/debatt/aven-jakt-och-sportvapen-kan-missbrukas-i-fel-hander/

Regeringens adjungerade “expert” har i åratal velat få bort grenen IPSC.

“-Vill de leka krig kan de börja med paintball.”

Thorsell har t.o.m. i massmedia ventilerat åsikter om att alla vapenägare är potentiella “breivikare”.

Tilläggas skall också att Breivik gick omkring i över en timme på en ö i en djup kall fjord och sköt på värnlösa ungdomar. Denne hade sonika varit lika dödlig med en gammal armémauser med laddramar som med en halvautomat “med stor magasinkapacitet”. Det är individen som kramar avtryckaren som är den skriande variabeln, inte vapnet i sig. Alla vapen i fel händer är farliga.

Samma sak stämmer i fallet Peter Mangs som ofta refereras till som ett rättfärdigande för inskränkningar. Mangs hade licens. Men hans klubb hade varskott Polismyndigheten att denne var suspekt. Han passerade emellertid polisens prövning mot belastningsregistret och från myndighetens sida togs ingen notis av klubbens påpekanden. Brast då skytterörelsen eller Polismyndigheten?

Mangs införskaffade även på illegal väg en extra pipa till sin Glock-pistol för att kulorna från skottplatserna inte skulle kunna spåras till hans tävlingspistol. Alltså var Mangs inte en laglydig pistolskytt, han var kriminell. En terrorist förhindrar man inte genom lagstiftning utan genom polisiärt underrättelsearbete.

Ygeman och Polismyndigheten tar dock den enkla vägen och bedriver verkningslös symbolpolitik. Eller om man skall vara konspiratoriskt sinnad så använder man sig av en Potemkinkuliss för att sonika beröva laglydiga medborgare vapen “man inte tycker om” för att citera en ökänd jurist inom Polismyndigheten.

Ändamålet helgar medlen.

Advertisements

About blickovernejden

Graduate from Umeå University in northern Sweden, with a Major in Social Sciences, specialized in Economic History, bachelor degree in Political Science as well as in History. Main academic fortes lies within the geopolitical field. Originally a farmers boy from Hjo in West Gothland I have maintained a firm foothold within the agricultural sector which has always had a profound effect on my political views and values. Do you like my work? Then please consider supporting me on Patreon: https://www.patreon.com/blickovernejden
This entry was posted in Domestic Swedish politics, fishing and wildlife, Hunting, Hunting, fishing and wildlife. Bookmark the permalink.

One Response to Ändamålet helgar medlen

  1. SF says:

    En liten, men ack så viktig detalj: Mini-14 förbjöds för jakt INNAN Breivik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s