Första steget till att bli nykter är att erkänna att man har ett problem

Den halstarriga tonläget i Sverige vad gäller känsliga frågor som migration, ensamkommande påstådda barn utan dokument, sexuella övergrepp etc. är knappast något som kunnat undgå någon. Att vi idag har en högerpopulistiskt parti i Riksdagen som i Gallupundersökningar får runt 20% av väljarsympatierna är inte så konstigt. Inte nödvändigtvis p.g.a. sakfrågorna i sig utan hur dessa hanteras. Det råder en beröringsskräck i Sverige att ta i känsliga frågor eftersom det utslitna och devalverade men likväl fruktade R-ordet ständigt står på lur bakom hörnet. I sin iver att framhäva sin godhet tillskyndar apologeter vars värdegrund man annars knappast skulle förknippa med dylikt.

Ett exempel är hur Veronika Palm på Twitter i sten konstaterade att enda gemensamma nämnaren för festivaltafsandet var att detta utfördes av individer av manligt kön. Punkt. Det är alltid män som begår sexuella övergrepp. Punkt.

Vänsterpartiets Måns Westin, ledamot i Storstockholms antirasistiska utskott, har också gjort offentlig bekännelse att denne under rusdryckspåverkan tafsat på en kvinna.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article22095680.ab

Ja, svenska män tafsar. Det är inget att hymla om. Men det Palm och Westin gör är att förtvivlat idka kulturrelativism för att påpeka att dessa unga ensamkommande män/pojkar som t.ex. Värmlandspolisen höll ansvariga för tafsandet på “Putte i Parken” men sedan fick backa på efter trolig bassning uppifrån, inte skiljer sig på något sätt mot svenska män. Syftet är förstås att agera antirasistiskt. Men i sin iver lägger man upp bollen på straffpunkten för högerpopulismen för det finns de facto skillnader mellan svenska mäns övergrepp och den typen av övergrepp som vi under bara senaste året sett prov på i t.ex. Köln, Kalmar och nu senast i Karlstad. Organiserat masstafsande torde vara extremt sällsynt ur en svensk kulturell kontext. Kulturellt arv är en variabel oavsett hur mycket Palm och Westin vill hävda motsatsen.

http://www.svd.se/tjafsainte

En svensk kontext gör gällande att tafsande och andra oinviterade sexuella närmanden är oacceptabla även om sådant ändå sker. Detta gäller såväl lagtext som i “subkulturell kodex”. Ett talande exempel är hur “the pecking order” på våra fängelser ser ut. En våldtäktsman och kvinnomisshandlare ses ned på och får stryk. Den som gjort detsamma mot ett barn skall helst dö. Den som är högst i anseende “har skjutit en snut”. Detta är machokodex i sin sanna essens. Jämför vi däremot med länder som många av de tafsninganklagade pojkarna/männen kommer ifrån ser den kulturella normen annorlunda ut. Där är det en kvinnas sak att tillse att hon inte blir utsatt för övergrepp. Delar av samma logik återfinns dock i ärlighetens namn även här i rättssystemet: “-Vad för kläder hade du på dig?”

Denna attityd ifrågasätts tack och lov alltmer. I länder där det är vedertaget att det är en kvinnas skyldighet att skydda sig från övergrepp, inte nödvändigtvis för att män att avhålla sig, så finns ofta en kulturell värdegrund hos män att se kvinnor av ens eget credo som haram, emedan minoriteter är mer “fair game”. Exempel på dylikt beteende kunde ses t.ex. Tahrirtorget i kölvattnet av Mubaraks fall där bl.a. en kvinnlig australiensisk journalist utsattes för en gruppvåldtäkt inför allmän ridå.

http://www.news.com.au/world/north-america/60-minutes-reporter-brutalised-in-cairo-rape-ordeal-inks-new-tv-deal/news-story/d52809879430a17d2f149a0eeddd3faa

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5884755

Att då låtsas om som att det inte föreligger några som helst skillnader på incitamenten till svenska mäns och pojkars tafsande och ensamkommandes dito är att köra huvudet i sanden av politiskt korrekta skäl. Detta är i sanning kontraproduktivt för såväl den politiska vänstern men framförallt för Sveriges kvinnor. De som ifrågasätter dogmerna brännmärks och fryses ut likt Amineh Kakabaveh (V).

http://www.svt.se/opinion/se-verkligheten-bakom-skadespelet-kring-amineh-kakabavehs-pastadda-rasism

Att Kakabeveh blev paria inom V har troligtvis mindre att göra med att hon delade ett filmklipp vars upphovsmän hörde hemma på yttersta högerkanten, snarare är det så att Kakabaveh ifrågasätter V:s värdegrund och självuppfattning. “Antirasismen” är således inte en så enkel sak kolorerad i svartvitt som man kan tänka. Tvärtom kan antirasismen ta sig bigotta drag genom sin kulturelativism som till slut i sig gränsar till det rasistiska. En “whistleblower” i dessa sammanhang är således en farlig individ eftersom denna påvisar hyckleriet i den kulturrelativism partiet hänger sig åt.

Ja, svenska män tafsar. De begår också våldtäkter. Men även här ser det det troligtvis annorlunda ut om man särskådar frågan. Vad gäller överfallsvåldtäkter där gärningsman och offer inte känner varandra är icke-norrmän kraftigt överrepresenterade, ty vi måste se till vårt grannland i väster för dylik inhemsk statistik finns ej att tillgå av politiska skäl. Detta är troligtvis också likt fallen med tafsande avhängit kulturella normer där hemlandets dito och nordiska dito inte korrellerar. I Finland rapporteras hittills inga fall av tafsande under festivaler, man har dock tagit emot långt färre “ensamkommande” än Sverige. Finns här ett samband? Däremot har man haft samma typ av agerande i Helsingfors på nyårsfriandet som i Köln och Kalmar.

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/07/04/inga-fall-av-sexuella-ofredanden-under-festivaler-i-finland

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/01/09/polischef-i-brittisk-press-sexuella-overgrepp-utomhus-nytt-fenomen

Hur det ser ut med våldtäkter inom relationer eller fall där offer och gärningsman känner varandra sedan tidigare vore intressant att studera för att se huruvida kulturella normer har en signifikans även här?

Att högerpopulister spinner på händelser som “Putte i Parken” är knappast konstigt men det sätt som den politiska vänstern försöker skyla över dylika händelser gör enkom saken sämre. Vill man på allvar komma tillrätta med dessa samhällsproblem går det inte idka kulturrelativism.

Första steget till att bli nykter är att erkänna att man har ett problem…

 

 

 

 

 

 

Advertisements

About blickovernejden

Graduate from Umeå University in northern Sweden, with a Major in Social Sciences, specialized in Economic History, bachelor degree in Political Science as well as in History. Main academic fortes lies within the geopolitical field. Originally a farmers boy from Hjo in West Gothland I have maintained a firm foothold within the agricultural sector which has always had a profound effect on my political views and values. Do you like my work? Then please consider supporting me on Patreon: https://www.patreon.com/blickovernejden
This entry was posted in Domestic Swedish politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s