Det var inte frågan om utan när..

Gårdagens tragedi i Stockholm var ett surrealistiskt bryskt uppvaknande och en påminnelse att bilden av det idylliska folkhemmet Sverige sedan länge är borta men likväl var händelsen inte oväntad, det var bara en fråga om när? Sverige har tidigare utsatts för islamistisk terrorism julen 2010 när Taimour Abdulwahab från Tranås, som radikaliserats i Luton, en plats som blivit ökänd som tillhåll för militanta islamister, tack och lov bara lyckades spränga ihjäl sig själv mitt i Stockholms julrush. Måhända var frånvaron av ytterligare dödsoffer något som gjort att det svenska samhället i mångt och fortsatt leva i förnekelse över det hot militant islamism utgör i dagens Sverige? Snarare har det offentliga Sverige fortsatt att hemfalla åt en apologetisk hållning med en uttalad beröringsskräck p.g.a. att framstå som islamofobiskt och rasistiskt.

Gårdagens terrorist använde inga medel som kräver någon större sakkunskap eller kontakter i undre världen, denne använde en stulen lastbil för att utföra sitt dåd likt terroristen i Nice. (Det framkom dock senare att lastbilen även innehöll en bomb som tack och lov inte detonerade.) Återigen visas att det hat som politiskt och religiöst motiverade terrorister släpper lös mot samhället inte går lagstifta bort med symbolpolitiska easy fixes. Som ett ironiskt sammanträffande gav Moderaterna Regeringen grönt ljus i EU-nämnden till att rösta ja till EU:s Vapendirektiv samma dag som döden kom till Stockholms gator. Samtliga övriga borgerliga partier och SD anmälde en avvikande hållning i frågan. Moderaterna däremot gjorde gemensam sak med S, V och MP. Så mycket för upprätthållandet av ideologiska värden om individens fri- och rättigheter alltså. Klart är att relationen visavi Bryssels korridorer synbart värnas högre än medborgarna. Men hur kan man försvara samhället mot individer som i religionens namn är villiga att stjäla en lastbil och plöja ned längs en promenadgata med syftet att döda så många oskyldiga som möjligt?

Svaret är att det går inte, och definitivt inte genom meningslös symbolpolitik riktad mot laglydiga medborgare. Största chansen att bekämpa terrorism är genom underrättelsearbete, stärkt gränsskydd, socialt arbete för att minska inhemsk radikalisering och att skärpa lagstiftningen kring vad som definierar omstörtande verksamhet. Svenska samhället måste ta en fundering på vart gränsen går mellan religionsfrihet, åsikts- och yttrandefrihet och vad som konstituerar omstörtande verksamhet när vi ser till saker som t.ex. salafistisk missionsverksamhet. Att ställa sig i en terrororganisations sold, att rekrytera till den eller att finansiera en sådan måste kunna klassas som terrorbrott. Omstörtande verksamhet och kårverksamhet är inte lagligt i Sverige, likväl uppvisas en monumental flathet gentemot islamister som hänger sig åt dylikt.

http://www.na.se/blaljus/terrormisstankta-mannen-fran-vivalla-ska-atalas-for-bedrageri-det-ar-ett-misslyckande

Denna diskussion är nödvändig och det kommer inte att bli en lätt sådan i ett politiskt klimat där kritiska röster per automatik avfärdas med att “fiska i grumliga vatten”. Många heliga politiska kor kommer att behöva slaktas om inte fler oskyldiga medborgare skall slaktas av sådana som anser att terrorism är en gångbar “politisk metod”.

Advertisements

About blickovernejden

Graduate from Umeå University in northern Sweden, with a Major in Social Sciences, specialized in Economic History, bachelor degree in Political Science as well as in History. Main academic fortes lies within the geopolitical field. Originally a farmers boy from Hjo in West Gothland I have maintained a firm foothold within the agricultural sector which has always had a profound effect on my political views and values. Do you like my work? Then please consider supporting me on Patreon: https://www.patreon.com/blickovernejden
This entry was posted in Domestic Swedish politics, EU, Geopolitical topics, International politics. Bookmark the permalink.

One Response to Det var inte frågan om utan när..

  1. heintron says:

    Väl rutet. Ett första steg verkar ju tagits iom att SFR (muslimska brödraskapets gren i Sverige) slutat få våra skattepengar. Lustigt nog skedde detta strax innan detta dåd…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s