Svensk politik handlar om självbild

Ett sådant påstående kan måhända trampa på ömma tår, men sanningen är är stundom obekväm. För ett tag sedan invigde S-märkta förmenta feministen Frida Trollmyr en moské i Malmö vilken bl.a. Qatar varit med att finansiera. Hur Trollmyr kan finna salafistisk trostolkning av islam förenlig med sin värdegrund om allas lika värde kan hon bara själv svara för. För eget vidkommande finner jag dock Trollmyrs agerande mer som ett uttryck för självbild och populism än något annat.

Häromkvällen rapporterades på SVT att Socialdemokraterna ökat i senaste opinionsmätningarna p.g.a. hur man hanterat “Transportgate”. Hur detta är möjligt givet att Transportstyrelsens fullständiga haveri skett under nuvarande ministär, med dess kännedom och aktiva igensopande av spår och hållande om ryggen av generaldirektören Maria Ågren och statsrådet Anders Ygeman, är för mig obegripligt? Återigen ett uttryck för självbild, det handlar inte om vad man gör i aktiv handling utan vad man säger sig stå för.

Näst på tur så har vi Gustav Fridolin som sällat sig till de afghaner som fått avvisningsbeslut och sittprotesterar på Mynttorget. Det framstår mer än lovligt hycklande att protestera mot den politik man själv är med om att genomföra. Om Miljöpartiet istället avgått i protest mot vad man anser är ett inhumant agerande från Regeringens sida hade man åtminstone levt som man lär och på så vis bevarat någon trovärdighet, åtminstone på ett moraliskt plan. Men devisen “makten framförallt” förefaller överordnad alla ideologiska övertygelser, något som inte bara är fallet inom MP, utan är moralisk korrumpering som hemsöker det svenska politiska landskapet lite varstans.

Den teflonmentalitet vi sett prov på vad gäller hanteringen kring Transportgate och det uppenbara hyckleri och populism som t.ex. Trollmyr och Fridolin gett prov på skadar dock i förlängningen inte bara anseendet för dem som hemfaller till dylikt, men också förtroendet för det politiska systemet i sin helhet. Politikerföraktet har sällan haft så god grogrund i Sverige som idag. För att upprätthålla en trovärdighet kan inte politik handla om självbild, det måste vara att i handling omsätta sin ideologiska hemvist och leva upp till de principer som stipuleras i enlighet med denna.  “Makten framförallt” är dock ett tydligt exempel på att makt korrumperar även de mest passionerade av hjärtan. Huvudsaken är dock att man vidhåller sin självbild..

 

Advertisements

About blickovernejden

Graduate from Umeå University in northern Sweden, with a Major in Social Sciences, specialized in Economic History, bachelor degree in Political Science as well as in History. Main academic fortes lies within the geopolitical field. Originally a farmers boy from Hjo in Västergötland I have maintained a firm foothold within the agricultural sector which has always had a profound effect on my political views and values.
This entry was posted in Domestic Swedish politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s