Medborgarna ges skulden för myndigheternas tillkortakommanden

Så har det hänt igen, ännu ett attentat i en moské och ännu en gång ett terrorattentat i Norge. En norsk 21-åring, inspirierad av terroristen i Christchurch, försökte genomföra ett livestreamat attentat men blev tack och lov nedbrottad. Dessvärre förefaller han innan attentatet ha bragt sin 17-åriga styvsyster om livet.

Som vanligt så fylls såväl massmedia och sociala media med allehanda rykten och spekulationer. Enligt svenska Dagens Nyheter, hänvisande till NRK, skulle gärningsmannen varit medlem i en skytteförening. Verdens Gang däremot hävdar att vederbörande inte hade vapenlicens. Vilket stämmer lär utredningen påvisa.

I Sverige så är den bisarra följetongen kring implementeringen av EU:s Vapendirektiv inne på sitt slutvarv. Regeringen har lagt ett nytt förslag, ett förslag som kan liknas vid en sminkad gris då det är samma överimplementering med en högst ytlig fernissa som man försöker sälja in med allehanda osanningar och överdrifter. Det går inte komma ifrån att Regeringens fokus är på legala vapenägare snarare än på kriminellas illegala arsenal. Dagens Nyheters rapportering kring den norske 21-åringen är i sammanhanget högst påpasslig:

“Skolkamraterna berättar för NRK att (gärningsmannen) pratade om att ta jaktlicens och köpa vapen. / Han pratade om att vi förberedde oss för ett raskrig.

Häromdagen bevakade SVT Hemvärnets nationella tävling i AK4 och Pistol 88 i Eksjö varpå reportern frågade en av de tävlande:

“-Men att tävla i vapen, skall man verkligen det?”

När undertecknad såg riksdagsdebatten om gängkriminalitet tidigare i somras så blev det smärtsamt uppenbart att narrativet inom den svenska politiska vänstern är att misstänkliggöra landets legala vapenägare framför att lägga fokus på kriminella, en agenda man helt uppenbart får draghjälp med av delar av svensk massmedia.

Vänsterpartiets Linda Snecker uttryckte sig i följande ordalag under debatten:

”Att å ena sidan ha oerhört högt tonläge mot organiserad kriminalitet och dödskjutningar och påkalla den här debatten idag och å andra sidan förra veckan ha nästan högre tonläge för att Sverige i princip inte skall ha restriktiva vapenlagar, det duger inte det rimmar oerhört illa Johan Forssell. Ni verkar tro att olagliga vapen är det enda som kan döda människor, medan lagliga vapen inte kan begå några fel överhuvudtaget. Det är inte att ta ansvar för hur situationen ser ut i Sverige idag.”

https://blickovernejden.wordpress.com/2019/06/26/den-identitetspolitiska-diskursen-inom-den-svenska-vanstern-blir-allt-starkare/

Vi skall dock inte hymla med att exempelvis Anders Bering Breivik och Peter Mangs nyttjade vapen dessa hade licens för i sina dåd. Förstnämnde hade i mångt och mycket seglat under radarn till skillnad från den nu arresterade 21-åringen men i fallet med Mangs så hade dennes skytteförening på ett tidigt stadium flaggat till Malmöpolisen att man inte ville utfärda ett föreningsintyg eftersom man såg denne som märklig. Hade myndigheterna tagit notis om detta hade måhända Mangs kunnat arresteras långt tidigare. Det var sålunda Polismyndigheten som brast, inte skytterörelsens sociala kontroll. Att nyttja ett legalt vapen var i fallen med Breivik och Mangs i övrigt en bekvämlighetsfråga. Breivik var dessvärre högst dedikerad och sade själv i förhören att han skulle införskaffat ett illegalt vapen i Tjeckien om han inte kunnat skaffa ett i Norge. Mangs å sin sida köpte en pipa utomlands och smugglade in denna i landet eftersom detta skulle göra att kulorna inte skulle kunna spåras till hans pistol. Alltså ett fall av såväl smuggling som vapenbrott redan innan han började att ta folk av daga.

Terrorism kommer aldrig lägligt, men det är uppenbart att händelsen i Norge och raporteringen kring denna passar likt hand i handske för vissa med tanke på vad som nu diskuteras i svenska Riksdagen. Att ge medborgarna skulden för myndigheternas tillkortakommanden är opportunt och osmakligt men dessvärre ett effektivt sätt att visa politisk dådkraft även om den samhälleliga säkerhetsvinsten är obefintlig..

About blickovernejden

Graduate from Umeå University in northern Sweden, with a Major in Social Sciences, specialized in Economic History, Bachelor degree in Political Science as well as in History. Main academic fortes lies within the geopolitical field. Originally a farmers boy from Hjo in West Gothland I have maintained a firm foothold within the agricultural sector which has always had a profound effect on my political views and values. Do you like my work? Then please consider supporting me on Patreon: https://www.patreon.com/blickovernejden
This entry was posted in Domestic Swedish politics, EU, Firearms Directive, Hunting. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s